0742 279 734
Luni-Vineri 08:00 - 17:00
Coşul meu

5 Sfaturi pentru scriitorii începători

5 Sfaturi pentru scriitorii începători
6 May, 2018

Te-ai decis să scrii o carte. În primul rând gândește-te pentru cine scrii acest roman. Pentru tine sau pentru oameni? Ai ambiții mari în ceea ce privește distribuția ei?


Iata 5 sfaturi pentru scriitorii începători.


1.       Scrie în fiecare zi
Indiferent daca ai sau nu inspirație (despre asta vom discuta în alt articol), propune-ți să scrii în fiecare zi. Chiar dacă ai doar o pagină sau două, este important să scrii regulat. Pentru creierul tău. El va începe să îți producă un nou obicei și inspirația va veni mult mai repede. Cei care scriu în fiecare zi își îmbunătățesc calitatea și cantitatea scrierii lor. În timp vei deveni mult mai performant.


2.      Citește în fiecare zi
Cel de-al doilea sfat este în legătură cu cititul. Pentru a-ți forma un vocabular este necesar să citești. Nu contează numărul de pagini ci obișnuința de a citi în fiecare zi. Vei vedea cum, pe zi ce trece, cuvintele vor veni singure la tine și le vei putea așeza mult mai bine în poveste.


3.      Scrie cu emoții
Un alt sfat bun pe care pot să ți-l dau este să scrii cu emoții. Ceea ce înseamnă să transmiți ceea ce simte personajul tău. Dacă ne spui: „Alina pleacă la plimbare”, nu vom simți nimic. Ne este totuna dacă ea stă sau pleacă. În schimb dacă te exprimi așa:
“Trăgându-și picioarele după ea și roșie ca racul, Alina trânti ușa în urma ei, ieșind să se răcorească și să-și revină din starea în care era. Ochii îi erau aproape lăcrimați. Mâinile îi tremurau. Tot corpul ei părea să simtă și cel mai crud gând ce îi trecea prin minte.”
Ai înțeles? Emoțiile sunt foarte importante!


4.      Joacă-te cu ceea ce scrii
Cel mai frumos este să scrii jucându-te. Absolut esențial pentru o carte care dorești să o faci bestseller. Cuvintele sunt aici pentru a ne juca cu ele și pentru a le folosi. Imaginația cititorului este necesar să fie introdusă prin cuvinte, fraze și propoziții. Ideea este să nu copiezi ceea ce vezi la alții. Te poți inspira dar nu scrie la fel. Joacă-te! Cum ar fi de exemplu, dacă personajul tău principal ar trece prin ceva hazliu? Sau poate o persoană apropiată lui? Cum ar fi dacă în povestea ta de iubire, ai scrie ceva total neobișnuit? Gândește-te la asta și creează scene de neuitat!


5.      Iubește-ți personajele
Gândește-te la personajele cărții tale precum la copiii tăi. Practic, tu ești un fel de Dumnezeu pentru ele. Te joci cu viața lor, le dai întâlniri imposibile, pui în calea lor iubiri neașteptate și poate dureroase. Îi faci să plângă (tocmai de aceea este important să plângem și noi cititorii împreuna cu ei!), le dai boli, întâmplări, necazuri peste necazuri. Fie-ți millă puțin de ei! Măcar iubește-i așa cum sunt. Merită!

Ți-am dat 5 sfaturi prețioase. Sper să le aplici. Îți voi mai da încă 5 în articolul următor. Până atunci spor la scris iar dacă ai terminat deja un manuscris, amintește-ți să-l trimiți la manuscrise@edituracelestium.ro

Dacă mai ai întrebări, aștept să le pui aici într-un comentariu. Iar dacă ți-a plăcut, un SHARE este oricând binevenit, pentru a ajunge la mai mulți autori!

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!