0742 279 734
Luni-Vineri 08:00 - 17:00
Coşul meu

5 motive să citești scriitori români contemporani

5 motive să citești scriitori români contemporani
6 May, 2018

Este vară, cald. Te gândești la vacanță, la plajă, la soare. Ce e cu atâta citit? Probabil te-ai săturat la școală să citești sau poate nu ai timp. Totuși, atunci când o editură anunță o carte bestseller din America, toată lumea este emoționată și abia așteaptă să apară aceea carte. Deci, pentru străini avem timp.
Avem și noi în România, autori care merită să fie promovați în străinătate. Iar primul pas spre această șansă este să fie un autor citit. Dar cum poți să fi citit atâta timp cât, cititorii, preferă mai mult cărțile străine?


Merită să le dăm o șansă românilor, pentru a scrie în continuare. Iată 5 motive (deși aș putea găsi peste 100!) pentru care să citești autorii români contemporani.


1.       În primul rând, sunt români ca și tine. Avem același sânge și aceeași patrie. Privește afară să vezi cât de mândri sunt cetățenii americani sau englezi pentru un autor de-al lor. La noi, de ce nu se poate întâmpla asta? Evident, la școală se învață literatura română și elevii sunt oarecum obligați să citească autorii români dar poate lor nu le place. Sunt cărți din alte secole. De ce să nu citim cărți din secolul nostru?
 
2.      Autorii sunt în viață și poți să iei legătura cu ei, prin rețele de socializare, site-uri, email, telefonic sau chiar să vă întâlniți. Ce poate fi mai frumos decât să te întâlnești cu un autor pe care îl apreciezi? Autorii străini nu sunt atât de disponibili precum cei din România. Și poate nu ți-ar răspunde la mesaj, daca le-ai scrie. Așa, dacă ai o sugestie, un sfat sau vrei să cunoști mai multe despre carte, despre autorul în sine, despre inspirația scriitorului, poți să îi scrii și chiar să te întâlnești cu el.
 
3.      Romanele au acțiunea și baza poveștii în România. Nu întotdeauna, este adevărat. Sunt și autori care scriu romane sau cărți cu acțiunea în altă zonă a lumii. Totuși, păstrează anumite caracteristici ale personajelor românești. Chiar dacă acțiunea se petrece în altă țară, autorul ne prezintă personaje din România. Ca să descrii personaje sau viețile personajelor din țara respectivă, îți trebuie multă muncă de documentare dar și să stai în aceea zonă un timp (minim 1 an de zile). Nu poți scrie ceea ce nu trăiești cu adevărat. Asta în cazul romanelor clasice, cele SF,fantasy, unde autorul inventează o lume diferită, diferă de celelalte. În orice caz, este minunat să citești cărți unde acțiunea se petrece în țara ta și personajele sunt aceeași nație ca și tine. Nu?
 
4.      Personajele sunt la fel ca și tine. Te regăsești mult mai bine în personajele românești decât în cele străine. Și asta, fiindcă autorii, scriu din perspectiva nației noastre. Mai sunt și excepții dar de regulă chiar și acelea au o parte din România. Orice autor care a crescut într-un anumit mediu, va scrie despre ceea ce trăiește el. Fiindcă imaginația nu poate să curgă mai mult decât experiențele oamenilor. De exemplu, un autor, care a stat toată viața într-un singur loc, nu a călătorit, nu a văzut lumea, nu a cunoscut oameni, culturi, civilizații, nu poate să scrie nici măcar din imaginație, cum este în altă țară sau cum sunt oamenii din alte zone. Dacă ești sărac, nu poți să-ți imaginezi cum este să fii bogat. Poți să ai anumite imagini, văzute în filme sau citite în cărți dar nu poți să trăiești cu adevărat, experiența până nu întâlnești un om bogat sau devii tu însuți unul.
 
5.      Autorii români sunt talentați. Un alt motiv, este talentul pe care autorii români îl au. Și asta nu este o glumă! Fiind editor, am citit nenumărate manuscrise și chiar am rămas șocată de unele dintre ele. Mă gândeam, “oare e chiar român, autorul acesta?”. Noi nu suntem obișnuiți cu talentele românilor, decât atunci când îi descoperă cei de afară și devine o mândrie pentru noi. Oare de ce? Există o vorbă, “românul s-a născut poet”. Avem atât de mulți oameni talentați în această țară, încât este păcat să nu le valorificăm acest potențial. Mulți copiii se nasc cu arta scrisului dar părinții, știind că în România, nu trăiești din scris, le taie aripile copiilor, spunându-le să își aleagă o altă meserie, din care să scoată bani. Iar copiii, devin reprimați, triști, deprimați fiindcă nu își pot valorifica potențialul creator. Primul pas începe întotdeauna de la noi. Cei care citim.

Îți recomand să citești autorii români contemporani și să îi promovezi și la prietenii tăi, familia ta, colegii și toți pe care îi cunoști. Astfel, România va începe să promoveze valorile și să le scoată afară, unde întreaga lume va beneficia de poveștile lor frumoase. Știi ce se întâmplă, dacă un autor român devine publicat în afară? În primul rând, țara are foarte mult de câștigat dar și locuitorii din ea. O carte care ajunge bestseller mondial și are un autor român, aduce multe beneficii țării și locuitorilor.


Citește autorii români contemporani și vei vedea diferența!


Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!